Книгомания | Блог

Menu

Тръмп, Кенеди, ядрените кризи и ползата от познаването на миналото

В „Книгата за историята“ големите идеи и сблъсъци са обяснени просто, като за любители на туитове

Южнокорейските приказки за помиряване няма да свършат работа, Пхенян ще „разбере само от едно нещо“, заяви тези дни президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции. И продължи да поддържа същия тон в Twitter в отговор на поредния ядрен опит на севернокорейците. Още помним как изригна и в началото на август за заплахите от страна на Ким Чен-ун, които „излизат извън нормалните рамки и… ще бъдат посрещнати с огън и ярост…“. С далеч по-дипломатичен тон САЩ настояват за санкции на ООН срещу Северна Корея, но усещането за обезпокоително дежавю при нагнетяването на напрежението расте.

През октомври ще се навършат точно 55 г. от първата голяма ракетна кризаКубинската (наричат я и Карибската) през 1962 г., когато съветският лидер Никита Хушчов и американският президент Джон Кенеди държаха света на ръба на ядрената катастрофа в продължение на 13 дни, но успяха да се разберат. Дали Тръмп познава в детайли тази част от миналото? Можем само да се надяваме.

В такива моменти се сещаме за ползата от историята, представена ясно, кратко, на достъпен език – тоест за ползата от добре направените енциклопедични издания като тези от поредицата „Големите идеи, обяснени просто“. Новото попълнение в нея – „Книгата за историята“, вече е по книжарниците. Под заглавие „Гледаме се очи в очи и май другият премигна“ там е събрано всичко важно за Кубинската ракетна криза от октомври 1962 г.

Тя продължава само две седмици, но има предистория: неуспешен американски опит за сваляне на режима на Фидел Кастро година по-рано и монтиране на 15 ракети „Юпитер“ с ядрени бойни глави на територията на Турция. Съветският съюз възприема това като пряка заплаха за сигурността и на свой ред започва да инсталира ракетни уста­новки в Куба. Военни съветници на амери­канския президент го съветват да разпореди нападение срещу площад­ките, но Кенеди предпочита мор­ската блокада на острова, за да не бъде допусната доставката на нови ракети. Светът е информиран за кризата, а с помощта на „тихата дипломация“ се стига до изход от ситуацията: американците се съгласяват тайно да изнесат ракетите си от Турция, ако Хрушчов демон­тира своите от кубинска територия. Повратен момент в Студената война и поучителен политически алгоритъм за следващите поколения.

Разбира се, „Книгата за историята“ не се занимава само с ХХ век. Тя ни връща назад хилядолетия преди новата ера, проследява съзряването на цивилизации, създаването и унищожаването на империи, избухването на революции и войни. В нея са събрани основни факти, идеи и тенденции на развитие от праисторията до съвременността.

Categories:   Нови ревюта, Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.