Книгомания | Блог

Menu

Очаквайте през август „Личностни тестове“ и оценете своите силни и слаби страни

Добре ли се познавате? Екстраверт ли сте или интроверт? Колко креативни сте в действителност? За да си отговорите с точност на тези въпроси, изчакайте до средата на месец август, когато ще излезе от печат новото издание на Книгомания – сборник с тестове на Робърт Алън – „ЛИЧНОСТНИ ТЕСТОВЕ. Оценете личността си: емоции, умения, силни и слаби страни“ (16,90 лв., 400 с., твърди корици). Международната организация на хора с висок коефициент на интелигентност MENSA ни предоставя 49 психометрични теста, за да опознаете различните аспекти на своята личност – дали сте креативни, твърде тревожни, харизматични ли сте, индивидуалисти ли сте и умеете ли да отстоявате своето или пък понякога по-изявена е тъмната ви страна – арогантност, нечестност, нелоялност, непрактичност? „Личностни тестове“ не просто задава въпроси, оценява вашите отговори и дава тълкувания на резултатите. Тази книга подробно ще ви обясни промени ли на промяна личността, защо трябва да използваме тестове, може ли да се мами при попълването на личностни тестове, как се правят самите тестове, какво показва почеркът.

Ето и пълният списък на включените тестове:

Ето и какво разказва самият автор Робърт Алън:

Самооценяването е много повече от чисто практична нужда. Ние активно се интересуваме от това какви сме. Прекарваме огромно време в самоанализи от един или друг вид. В днешно време, особено след пришествието на психоаналитиците, търсенето на себепознание се е превърнало почти в епидемия и ежедневно някоя нова мода
или теория се добавя към вече смушаващо внушителния брой. До известна степен това вероятно е симптоматично за общества, където хората са богати и не се тревожат за осигуряването на прехрана и дом, така че им остава много свободно време за интроспекция. Този процес обаче просто доразвива стремеж, съществувал у нас от хиля-
ди години. Велики писатели, философи, лекари и религиозни водачи от всяка страна и епоха са дръзвали да предлагат теории за човешките подбуди. Подобни теории се приемат с голям ентусиазъм, защото дълбоко в сърцето си всички смятаме, че сме изключително интересни създания и заслужаваме задълбочено изучаване.

Въпросът дали личността подлежи на промяна, е от жизненоважно значение за цялата област на личностното оценяване. За нещастие, както става с много въпроси в психологията, отговорът не е еднозначен. Спорно е до каква степен хората могат да направляват своята личност. Когато оценяваме хората в професионална среда, никога не забравяме възможността личността да бъде променена. В края на специфичния класификатор, който използвам, има два раздела. Първият се нарича „Потенциални силни страни“, а вторият е „Потенциално нуждаещи се от развитие“. Нещо, което почти сигурно е невъзможно и не препоръчвам, е опитът да станете човек, какъвто очевидно не сте. Доста често се натъкваме на книги за самопомощ, обещаващи на наивния читател възможност да придобие нова, по-силна и динамична личност. Естествено, уловката е намекът, че вашето „ново аз“ ще бъде по-привлекателно за противоположния пол. Един от най-важните фактори при оценяването с тест е да се гарантира, че оценяваният ще даде първия отговор, който му дойде наум.

 

Categories:   Очаквайте

Comments

Sorry, comments are closed for this item.