Книгомания | Блог

Menu

Очаквайте скоро новата книга на Венелин Митев – „Българи, за които говори светът“

Очаквайте в началото на месец август новата книга на журналиста Венелин Митев Българи, за които говори светът. В нея разказва за 21 знаменити наши сънародници, направили блестяща кариера в чужбина, след като по една или друга причина са били прокудени от родината.

Венелин Митев е автор на книгите Големите любови на български поети и писатели, Големите любови на български артисти, музиканти и художници, Големите любови на български царе, министри и авантюристи и Прогонените гении на България, които се превърнаха в бестселъри.

Ето някои от личностите, за които ще прочете в „Българи, за които говори светът“:

Александър Александров е прототип на легендарния Индиана Джоунс
Антон Дяков триумфира по световните оперни сцени, а у нас за него не се пише и говори цели три десетилетия
Атанас Иванов влезе в НАСА и в Гинес
Атанас Раденски е сред най-утвърдените български учени в САЩ
Виден Табаков изпрати Нийл Армстронг на Луната
Георги Георгиев смайва света с велоболиди
Георги Лазаров е сред най-виртуозните хирурзи на ръката в света
Георги Лозанов създава наука с голямо практическо приложение – сугестологията
Емил Камиларов – е обявен за „новия Паганини“
Иван Дреников – събра в чужбина 35 тона уникални документи за България
Игнат Канев е най-богатият българин на планетата
Минко Балкански е най-младият за времето си професор в света
Продан Христов направи пробив в борбата срещу рака
Рашко Зайков изумява Айнщайн с блестящия си ум

***

Предговор на Ирина Дойчева към изданието:

Амнезията винаги създава проблеми. Независимо дали става дума за трудности в ежедневието на отделния човек, или за проблеми с ориентацията на цели поколения. Понякога решението е просто, защото опира до навременна лекарска намеса и придържане към по-здравословен начин на живот. Но ако отдавна сме пропуснали момента, ако става дума за системно забравяне и за национална загуба на памет, тогава няма лесен път.
Къде сме? Кои сме? Накъде отиваме?

Колкото по-объркано се взираме в миналото, толкова по-лесно възприемаме внушенията от настоящето. Като това, че ние, българите, сме „второ качество“ европейци. И понеже темповете на нашата икономика са по-бавни, а корупционните ни схеми са по-всеобхватни, понеже сме по-бедни и по-изостанали, затова непрекъснато трябва да бъдем насочвани, критикувани, подпомагани…

Логично е при такива обстоятелства да се обръщаме често към историята – за капка смелост да преглътнем днешния ден. Вече сме свикнали да черпим сила от Левски и от Ботев, от възрожденските революционери и от основателите на държавата. Вярата в тях никога не е била разколебавана, те остават в читанките при всеки режим, след всяка образователна реформа. Само че има и други.

И точно защото започна да отговаря на въпроса кои са те, Венелин Митев постигна толкова голям успех с книгата си „Прогонените гении на България“ („Книгомания“, 2016). В нея са събрани историите на 28 наши сънародници, станали световноизвестни, след като са напуснали страната по политически или по други важни причини. Те са учени и изобретатели, музиканти и художници, поети и писатели. Със сладкодумните си разкази за тях Венелин Митев не само помогна да се възстанови част от националната памет, но и показа къде може да открием още поводи за гордост извън познатите територии.

Тази книга отвори тема, която се нуждае от постоянно допълване, защото годините между 1944-та и 1989-а произведоха много табута, още повече емигранти и един осакатен термин – „невъзвращенец“.

И ето че вече държите в ръце продължението: още 21 забележителни съдби в „Българи, за които говори светът“. Сред тях има учени с блестяща кариера в САЩ, като Атанас Раденски и Виден Табаков; хора на изкуството или на перото със световно признание, като Антон Дяков, Емил Камиларов и Стефан Груев; откриватели, като сугестолога Георги Лозанов и изобретателя на бързите велоболиди Георги Георгиев. Има и личности, около чиито постижения още се водят спорове – като историка с взривоопасните
тези Ганчо Ценов и биохимика Продан Христов с неговото непризнато лекарство срещу рака. Начело на новия списък с интересни имена е Александър Александров, разузнавач, ерудит и полиглот, прототип на легендарния филмов герой Индиана Джоунс. Неговият живот наистина е като трилър, така че четенето ще е не само полезно, а и приятно занимание.

Categories:   Биографии, Очаквайте, Представяне на автор

Comments

Sorry, comments are closed for this item.