Книгомания | Блог

Menu

Жените водят мъжете със 168:74 на домакинския фронт според „Книгата за социологията“

Фактът, че домакинската работа не се заплаща, не означава, че това е присъщо за тази работа. Ако същите неща бъдат свършени извън дома и семейството, жената ще получи пари за тях.“

Това е само един цитат от книгата „Домашната експлоатация“ (1992) на британската социоложка Даяна Леонард, написана в съавторство с френската феминистка Кристин Делфи, но и той казва достатъчно.

Четвърт век по-късно равенството между половете продължава да е мираж и в обществената сфера, и вкъщи, потвърждават изследвания в 34 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В тези държави с добре развити икономики (повечето са членки на ЕС плюс САЩ, Япония и др.) жените са все по-ангажирани извън дома, но продължават да са претоварени и с домакински задължения. Според проучванията мъжете отделят средно по 74 минути на ден за работа вкъщи, а нежните им половинки – по 168. Изчислено е още, че дамите се грижат за другите в семейството поне по 40 минути на ден, а съпрузите им – по 16.

Още много други интересни факти, цитати и разсъждения са събрани в новото попълнение на поредицата „Големите идеи, обяснени просто“. Книгата за социологията под научната редакция на д-р Кристофър Торп от Университета на Абърдийн и на Крис Юл от Британската социологическа асоциация се занимава с всички важни въпроси в сферата на общественото развитие. Например как „лепенето на етикети“ може да превърне хората в престъпници, защо използването на интернет внася толкова големи промени в отношенията, съществува ли опасност хората да се превърнат в роботи, може ли някога да се стопи социалното неравенство, какво се случва с влиянието на религиите в световен мащаб и още, и още… Всичко това е написано на достъпен език, с кратки обяснения на термините. Сложните теории са илюстрирани с подходящи диаграми.

В една от най-търсените поредици на Книгомания „Големите идеи, обяснени просто“ може да се намерят още:

В нея се проследяват всички школи и виждания от бихейвиористите и Фрйд до съвременните схващания, които разширяват полето на психологията до сближаване с медицината, информатиката, социологията, антропологията и дори политиката. Както и в другите книги от поредицата, тук термините не спъват четенето, а само улесняват отговорите на интересни върпоси. Например можем ли да измерваме интелигентността и как точно става това, кога индивидуалистът се подчинява на групата, кое ни кара да помним по-добре и кое – да забравяме.

Царицата на всички науки  се върти около фундаменталните въпроси: „Как е започнал светът?“;  „Какво е истина?“; „Как можем да живеем по-добре?“ Само че читателите нямат нужда от научни степени, за да разберат отговорите. Просто и ясно е проследено развитието на човешката мисъл, всички най-важни теории, подкрепени с класически цитати и илюстрации.

Гледането на телевизия и четенето на вестници вече не е достатъчно, за да може човек да бъде информиран за политическото злободневие. Или поне не стига, за да бъдат обяснени абсурдите в държавата и в света. Книгата дава не само факти от историята на политическата мисъл, но и стабилна основа за разисквания по горещи теми като тази за недостатъците на демократичното управление в условията на глобализирана икономика и емиграционни кризи.

Categories:   Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.