Книгомания | Блог

Menu

Всичко е психология!

Забелязали ли сте как напоследък почти всеки втори филм ни внушава, че „всичко е в детството“? Психологически термини и теории навлязоха масово в ежедневното общуване, разговорите и текстовете на тема „комплекс за малоценност“, „маниакално разстройство“ или „подсъзнателно желание“ станаха обичайно явление, да не говорим за обсъждането на вездесъщия стрес. На все по-голяма популярност се радва един сравнително млад жанр в литературата – психологическият трилър. А профайлърите от спецслужбите нонстоп залавят психопати и на малкия, и на големия екран.

Вярно е, че психологията е възникнала като самостоятелна наука преди по-малко от 150 г., но вече е значима част от съвременната култура, обобщава Маркъс Уикс в „Психологията накратко. 200 основни концепции, променили света“ (Книгомания). Тя намира приложение в бизнеса, в училището, в медиите, в спорта и в развлеченията, в правото и в политиката. Да, истинските терапевти си имат своя запазена територия в сферата на клиничната психология. Но някакви знания в тази област са необходими и на рекламистите, защото как иначе щяха да ни убеждават да купуваме! Доста трикове в занаята им са заимствани от от психологически теории – като използването на знаменитости, емоционалното и сексуалното въздействие на определени сцени върху съзнанието на кандидат-купувачите. Политиците също влияят по-силно на електората си с помощта на хватки от психологията.

Вече е въпрос на обща култура да знаем поне основните теории и понятия от психологията. А който иска да попълни празнотите в общата си култура по възможно най-бързия начин, ще трябва да отвори новата книга Психологията накратко. 200 основни концепции, променили света“.

Там е събрано всичко важно от тезите на Фройд и на съвременниците му до най-модерните теории и терапии. Текстът е допълнен с илюстрации и диаграми, които онагледяват идеите.

Categories:   Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.