Книгомания | Блог

Menu

Очаквайте скоро от Книгомания нова книга „Загадки от вселената на Айнщайн“

„Относително“ трудни загадки и главоблъсканици, вдъхновени от великия учен

Представете си, че сте влезли в ума на Алберт Айнщайн, най-великия физик на всички времена. Опитайте се да мислите и разсъждавате като него, докато се борите с предизвикателните гатанки, енигми, викторини, логически тестове и някои от най-увлекателните измислени досега загадки.

Както казал веднъж великият човек: „Трябва да научиш правилата на играта. А подир това да играеш по-добре от всички останали“ – предизвикателство, което всички любители на загадките ще схванат и ще намерят за неустоимо.

Алберт Айнщайн е геният, определил облика на XX в. Ние го помним като блестящ и зашеметяващо изобретателен учен, а също и като ексцентрично обличащ се човек с рошава коса. Сякаш забравяме другите му прояви – като яростен противник на расизма, участвал в шествия за правата на афроамериканците, като отдаден миролюбец, спасил хиляди души от нацистките погроми, като надарен цигулар и дори като влиятелна знаменитост, спомогнала да започне ядрената епоха.
Когато през 1999 г. списание „Тайм“ избра Айнщайн за Личност на столетието, това бе просто едно признание за неговото влияние върху нашия свят. През своя живот Айнщайн революционизира схващанията ни за Вселената и направи възможни повечето от технологиите, от които зависи нашето съвремие.
Всичко това беше немалък проблем за автора на тази книга. Когато създавах загадките, се опитвах да подбера проблеми, които Айнщайн би могъл да сметне за поучителни, или такива, които да отразяват неговите интереси и наклонности. Същевременно се постарах да избегна превръщането на живота му в нещо като поредица от кадри с безвкусни загадки, поради което устоях на изкушението да шпиковам биографията му със загадки.
Никога не бих си позволил да говоря от името на самия велик учен. Но ако тази книга ви подтикне макар и за кратко да се замислите над природата на света и Вселената, в които живеем, не бих искал нищо повече. Е, това, а също и да се забавлявате, разбира се.
Тим Дедопулос

Categories:   Uncategorized, Очаквайте

Comments

Sorry, comments are closed for this item.