Книгомания | Блог

Menu

Очаквайте скоро от Книгомания мемоарите на актрисата Надя Тодорова

Излизат мемоарите на „голямата актриса на малките роли“ – „НАДЯ ТОДОРОВА: Един живот в пет тетрадки“

„Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина – милиционер, роднина – милиционер…“

Мнозина ще се сетят веднага за филма, от който е тази култова реплика  – „Опасен чар“ на Иван Андонов. Може би дори ще познаят, че я произнася актрисата Надя Тодорова. Но  как точно е измислена фразата?

Това вече е въпрос с повишена трудност и той ще получи отговор в книгата „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“, която в средата на май ще бъде в книжарниците. В основата й е залегнал истински ръкопис – написани от ръката на „голямата актриса на малките роли“  мемоари. Там тя разказва не само за най-интересните ситуации зад кадър, но и за всичко важно, което е преживяла.

Заедно с нея читателят ще се върне до детските й години  в Станимака (Асеновград), до очарованието на немите филми и театралната мелодрама, ще проследи първите й балетни стъпки и кривването от юридическата кариера към сценичната. Ще научи защо Надя Тодорова се е разочаровала при срещата с цар Борис III и е изпитала облекчение при сблъсъка си с Тодор Живков. Ще си представи какво й е било да играе пред затворнички и да намери златно съкровище, но да остане незасегната от алчността. А също и как се е почувствала, откривайки любовта, заради която си струва да останеш с един мъж 56 години.

Тетрадките и идеята в тях да се събере материал за бъдещата книга са подарък от дъщеря й Антоанета Теменугова, реставратор в Прага. При нея Надя Тодорова прекарва последните години от живота си, прикована в инвалидна количка, записвайки истории – някои весели, други тъжни, но всичките истински.

Читателите сигурно ще се изненадат за колко главни роли в театъра е била награждавана „голямата актриса на малките роли“, популярна най-вече от забавните превъплъщения във филми като „Дами канят“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Войната на таралежите“, „Вчера“. Тя още се води „любителка“, когато взима първия си приз за актьорско постижение като Мадам Злата от „Криворазбраната цивилизация“. Театърът й носи и някои от най-ценните приятелства – с Любен Гройс и с Невена Коканова, а киното я сближава с Иван Андонов, Георги Русев, Мария Статулова, Боряна Пунчева.  Тези две актриси присъстват и в книгата със своите разкази за Надя Тодорова. Към тях се присъединяват Георги Мамалев, Люба Маричкова, Ангел Бончев и Георги Папакочев, направил последната фотосесия на майката и дъщерята в Прага.

С „Надя Тодорова: Един живот в пет тетрадки“ издателство „Книгомания“ слага началото на новата си поредица „Любимци на публиката“. В нея ще бъдат представени автобиографии, мемоари и биографии най-обичаните артисти на България.

Categories:   Биографии, Очаквайте

Comments

Sorry, comments are closed for this item.