Книгомания | Блог

Menu

200 идеи за екскурзии по празниците в „България – позната и непозната“

Лазаруването в Гара Бов и рибният курбан на Гергьовден в Гложенския манастир са сред най-добрите предложения

Накъде да потеглим този път? След четирите почивни дни по Великден ще се съберат още три през май около Гергьовден. А това са цели седем чудесни възможности за опознаване на райските кътчета от страната ни. За да не ги изпуснете е достатъчно само да прелистите пътеводителя „България – позната и непозната“ /“Книгомания“/ и да забодете пръст в някой от 35-те маршрута, илюстрирани с 560 снимки.

В книгата на Румяна Николова и Николай Генов има поне 200 идеи за интересни обекти, с точните координати, със съвети за екипировката и за избора на пътеките до тях. И няма нужда непременно да чакате следващия по-дълъг уикенд: ако сте истински авантюристи, стегнете багажа още сега, за да не пропуснете утре лазарките от Гара Бов, едва на 50-ина км от София.

Лазаровден се чества 8 дни преди Великден из цялата страна, но Бов е от местата, където традицията е жива в цялата си пъстра прелест. В събота, още преди изгрев слънце момичета на възраст между 7 и 14 години се събират, пременени празнично, често в невестинските одежди, взети назаем от омъжени наскоро булки. Лазарките тръгват на групи из къщите, пеят и танцуват за всеки от семейството. Мятат на домакина кърпа на рамото и наричат за здраве и берекет. Навсякъде ги замерват с жито, момите го събират и всяка го носи в своя хамбар – вместо пожелание да е пълен. Благодарните домакини ги даряват с яйца, плодове, хляб, дребни пари и брашно. Други лазарки обикалят нивите и градините и там танцуват, за да е щедра природата. После всички отиват в красива местност извън селото, за да се люлеят на люлки за здраве и плодородие. Кулминацията на празника е обредното лазарско хоро, което се играе се само от моми за женене. Тогава ергените избират бъдещите си невести.

Но не само ритуалите привличат туристи в тази част от Западна България. Живописното Искърско дефиле предлага още много варианти за разходка . До Бов е водопадът Скакля, а на север от него се намира скалата Злио камик. По стръмните варовикови стени е прокарана Вазовата пътека. Тя носи името на големия писател, който често е посещавал тези места. Ако решите да стигнете до любимата му къща, разпитайте за изоставената махала Данчовци, съветват авторите на „България – позната и непозната“ – втората къща вляво е била базата на Иван Вазов при многобройните му скитания в началото на миналия век.

За 6-7 май пък може да си подарите екскурзия до Гложенския манастир. На 100 км от София се намира една от най-живописно разположените духовни обители със зареждаща разходка сред вековни гори и тайнствени пещери. Чужди пътешественици открай време са определяли манастира „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ и местността около него като едни от най-красивите на Балканите. Ако отидете там на 6 май, ще може да се включите в храмовия празник, когато патронът св. Георги се чества с литургия и се прави празнична трапеза с рибен курбан. Трябват ви само удобни обувки , фотоапарат и желание да се пораздвижите след обилната трапеза.

Categories:   Uncategorized, Представяне на автор

Comments

Sorry, comments are closed for this item.