Книгомания | Блог

Menu

В очакване на екранизацията на „Момичето от влака“

На 7 октомври 2016 г. е официалната премиера на филма „Момичето от влака“. Очаква се с нетърпение заради популярността на едноименния роман психологически трилър, който се задържа като № 1 в различни бестселър класации по-дълго и от „Ад“ на Дан Браун, преведен е над 30 езика по цял свят. В главната роля на Рейчъл Уотсън е Емили Блънт – става свидетел на шокиращо събитие и осъзнава, че може би дори е замесена в него. Режисьор на филмовата адаптация по бестселъра на Паула Хокинс е Тейт Тейлър, познат от „Южнячки“. Сред имената на актьорите срещаме още Джаред Лето, Лиса Кудроу и Хейли Бенет.

Всяка сутрин Рейчъл пътува до Лондон с един и същ влак и наблюдава през прозореца уютните провинциални домове покрай линията. Всеки ден влакът спира на червения сигнал на семафора и особено впечатление й прави отсрещната двойка, закусваща на верандата. Измисля им имената Джес и Джейсън и си представя какъв ли е идеалният им семеен живот – копнеж на самата Рейчъл. Уви, наскоро собственият й брак се е провалил, не успява да роди деца, има проблем с алкохола и загубва работата си, а съпругът й има нова половинка до себе си и бебе. Дотолкова не иска да признае нещастието си, че дори пред съквартирантката си не споделя за уволнението си от работа и липсата на пари. Веднъж обаче вижда нещо изненадващо в обичайното си пътуване и се чувства длъжна да се доближи до живота на тази двойка – жената от къщата се целува с друг мъж, а след това по телевизията е обявено изчезването й – истинското й име е Меган.

vlaka_Collage

 

Самият криминален сюжет нататък е предаден през гледните точки на Рейчъл, Меган и Ана – новата съпруга на бившият й съпруг. Постоянното преместване на фокуса от герой на герой и изясняването на позицията извършител-жертва, както и препускането напред и назад във времето, създават, от една страна, чувството за напрежение, любопитство и стремглавост към събитията, но от друга – често е доста объркващо за читателя за коя от трите героини става въпрос и налага връщането към началото на главата – стилът на писане е доста еднотипен и далеч не пресъздава характерни, запомнящи се черти за всеки от образите им. Цялото противоречие в книгата се базира на временната амнезия, която получава Рейчъл вследствие на алкохолните си навици, и не си спомня част от действията си. Както и в подобните романи „Не казвай сбогом“ и „Преди да заспя“, започва сглобяването на пъзела от откъслечни спомени, следи и епизоди, на отсяването между фантазия и действително случило се, пренареждат се човешки съдби, колебания между чувство за вина, покровителство и психологически тормоз.

Със сигурност ще бъде интересно пресъздаването на екран и преплитането на трите гледни точки в една сюжетна линия. Колкото до вечния спор кое е по-добро – филмът или книгата –  заради кинематографичната си фабула и невпечатляващ стил на писане този път везните по-скоро ще вземат превес в полза на филма…

Пола Хоукинс, автор на романа „Момичето от влака“, има практика 15 г. като журналист, родена е и израства в Зимбабве, през 1989 г. се мести в Лондон, където живее и до днес.

Categories:   Романи, Филми по книги

Comments

Sorry, comments are closed for this item.