Книгомания | Блог

Menu

Как да разделим торта на 5 равни части…, или защо ни е нужна математиката

Енциклопедията Гимнастика за ума на бъдещи МАТЕМАТИЧЕСКИ ГЕНИИ е истинска находка. Да представите дебрите на алгебрата и геометрията по толкова сполучлив и забавен начин, че да се харесат дори на деца, които не обичат часовете по математика, е предизвикателство и за най-добрите учители.

На първо място грабва премереното съчетание между непринуден карикатурен рисунък, реални фотографии и сериозен табличен материал, като представя света на точните науки като лесен за възприемане, но не и лековат. По страниците всички математически понятия оживяват, гмурваме се в най-различни магически квадрати, картографии, парадокси, шифри и кодове, пъзели и главоблъсканици, модели и вероятности, форми и илюзии. Едновременно с това се обяснява на достъпен език как точно мисли мозъкът, как се пораждат математическите умения и как възникват машините за изчисления. По съвсем ненатраплив начин се проследява историята на математиката от първите опити за броене с черти и резки, през постиженията на египтяните и гърците, до съвременния й вид. Като фон във всеки от разделите се разказва за великите умове, чиито открития и нововъведения допринасят значително за развитието на естествените науки. Сред разгледаните имена срещаме Архимед, Паскал, Питагор, Карл Гаус, Леонард Ойлер, Исак Нютон, Алън Тюринг, като не на последно място се отдава почит и на жените с принос в математиката (София Ковалевская, Амалие Ньотер, Флорънс Найтингейл и др.).

В съдържанието са включени теми като безкрайността, многоъгълници, триизмерност, тайните на Вселената, оптични илюзии, както и по-забавни предизвикателства като има ли идеални числа и кои са те, как да си служим с числата, когато правим фокуси, кои числа носят щастие според различните народи и др.под. Удивителното е, че едно дете може да прекара часове наред, занимавайки се с МАТЕМАТИЧЕСКИ ГЕНИИ, като чете любопитните факти, развива съобразителността си с лабиринтите и гатанките или решава задачите. Разбира се, в края на енциклопедията има всички отговори. Друго предимство е, че насърчава към социализиране чрез предложените игри с числа и смятане, за които са необходими повече от един участник – например физ-бъз (с. 27).

Особено интересни и полезни за децата ще са страниците за бройните системи и великата нула, „Интересни времена“ (за часовите пояси и биологичния часовник), за вероятностите, за видовете кодове и шифри – какви са съществували, как да си направим свои и как да ги разгадаваме, какво е абсолютна нула и защо измерваме температурата по Фаренхай и по Целзий. Подбраните задачи пък ще интригуват, затруднят и хванат в уловка дори и възрастен. Изпробвайте тази: самолет излита от Лондон за Япония. След няколко часа възниква повреда в двигателите и самолетът катастрофира на италианско-швейцарската граница. В коя от двете държави ще погребат оцелелите?…

 

genii Collage

 

Тази енциклопедия учи децата да мислят извън рамките и стереотипите, да прилагат математиката в ситуации от ежедневието (например важно е да умееш да разделиш безпогрешно и лесно торта на пет равни части или пък да пресметнеш правилно пропорциите на продуктите от рецептата за тортата, ако вместо 9 яйца имаш само 6), да мислят отвъд заученото в училище и да не се поддават на манипулации с числа. Би била интересна за деца на възраст 8-14 години, както за самостоятелна работа и удоволствие, така и за организиране на групови занимания и викторини.

Още мислите за отговора на гатанката от горните редове? И се чудите какво точно ви убягва? Ами… всъщност ключът е в последното изречение – оцелелите не ги погребват.

Categories:   Популярна наука

Comments

Sorry, comments are closed for this item.